niedziela, 29 stycznia 2012

Sałatka Obiadowa Buraczano-Kukurydziano-Ogórkowa






Opis: Sałatka nie urzeka swym wyglądem, ale jest smaczna i idealnie nadaje się do obiadu. Można do niej użyć zarówno ugotowanych buraków jak i tych tartych ze słoika, które większość z nas ma w swej spiżarni. Mała wariacja na temat buraczków pozwoli nam na odmienienie ich tradycyjnej wersji. Ja przeważnie wykorzystuję ten przepis, gdy zostanie mi końcówka buraczków w słoiku, którą nie podzielę większego grona. 
W sałatce przeważa smak słodyczy z lekkim akcentem kwasowości i chrzanu.  
Polecam.


Pochodzenie: przepis własny


Ilość: ok. 4 porcje



Składniki:
  • 2 średnie ugotowane buraki/proporcjonalna ilość buraczków ze słoika (tych zaprawianych i tartych na grubej tarce)
  • 12 łyżek kukurydzy  (0,5 puszki)
  • 8 ogórków korniszonów (każdy wielkości palca)
  • 0,5 pęczka szczypiorku/0,5 małej cebuli
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 płaska łyżka majonezu (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz



Przygotowanie:
  1. Całe buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w kostkę i włożyć do miski, w której będziemy mieszać sałatkę./Buraczki ze słoika dodać do miski, w której będziemy mieszać sałatkę.
  2. Dodać kukurydzę.
  3. Dodać pokrojone w kostkę korniszony.
  4. Dodać posiekany szczypiorek/cebulę.
  5. Dodać chrzan.
  6. Dodać majonez.
  7. Wymieszać.
  8. Doprawić solą i pieprzem.

5 komentarzy:

  1. Fajny pomysł z dodatkiem chrzanu. Wypróbuję, bo też lubię tego typu sałatki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurczę,ale fajna! :) Jestem fanką kukurydzy,więc na pewno sobie sprawię taka sałatkę niebawem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej, świetna! konieczni notuję, bo aż mnie korci, by ją zasrwowac w najbliższym czasie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się i z wyglądu i ze składników :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...